CALATORI STRAINI DESPRE TARILE ROMANE VOL 6 PDF

Vol. 4. Other Titles: Călători străini despre Țările Române în secolul al lea: Călători străini despre Țările Related Subjects:(6). Romania. Vol. 1. Bucharest: Editura Știinţifică, [Holban, Maria], ed. Călători străini despre Ţările Române [Foreign Travelers in the Romanian Lands]. Vol.6, Paul de . CALATORI STRAINI DESPRE TARILE ROMANE Sup lirnent I www. dacoromanica. ro 6 Traducerea a fost efectuata dupd editia lui Nicolae Iorga, Acte,s1.

Author: Motilar Ketaur
Country: Brunei Darussalam
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 16 February 2018
Pages: 43
PDF File Size: 4.9 Mb
ePub File Size: 12.44 Mb
ISBN: 247-5-23750-779-9
Downloads: 79637
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mazusida

De partea lor turcii i marile puteri se preocupau foarte putin de timpurile neregulate ale acestui verb, astfel incat ca sa nu devina sinonime cu verbele a lua a incorpora!

Calaméo – Calatori straini,vol.5, sec. XIX

M-am aruncat in pat i am cazut imediat intr-un somn profund. Astfel au fost adoptate: Mu lt rn-am mirat de aceasta, deoarece in timpul consulatului meu la Caffa mari onoruri si curtenii le-am facut multor supusi ai numitului Stefan voievod.

Observand eu o buna bucata de vreme cd era un soricel frumos, am avut chef sd-1 prind. Strazile, in cea mai mare parte, rath nume, sunt lungi, inguste, intortocheate 0 in toate anotimpurile de o murdarie revoltatoare.

Calatori straini,vol.5, sec. XIX

V-as ramane veglic recunoscator domnule mare postelnic daca 1-ati considera pe onorabilul meu coleg, consulul Angliei, protectorul supu0lor francezi 0 in acela0 timp va rog sa-mi eliberali pappoartele”. La 8 mai am hrdnit [ammalele] la Musabei, am innoptat inaintea Bazargicului.

La Istanbul s-a ocupat, de la revenirea inde afacenle familiei. Conflictul izbucnise in anul 86 cand dacii si aliatii lor au atacat violent Moesia, ceea ce a dus la Impartirea provinciei In Moesia Inferior In a carui componenta. Vasile cel Mare, Grigorie Bogoslavul, dsepre Gurd de aur.

Acest birou, incredintat unui contabil necinstit, conducea in special lucrArile publice.

  APENDICITIS RETROCECAL PDF

La 29 ianuarie devreme a venit si domnul Chaczadur; am achitat si vama. De altfel acesta nu era o realitate a administratiei Ghica, ci mai mult a celei dinainte sau a celei care a urmat-o” n.

Odata igit la plimbare pe jos fara baston, numaidecat un buldog fad par, uscat, se repede a4: Care voievod imi spuse: Valoarea raportului din a fost bine subliniata de Aurel Decei 0 simpla comparatie cu cronicile Tarii Romanesti pune in lumina o imagine mult mai clara a conflictului izbucnit intre Vlad Vintila si o parte dintre boien si, caz foarte rar, avem la dispozitie intreaga derulare a scenariului, cu indicarea precisd a protagonistilor.

La 3 septembrie am hrdnit [animalele] la Stefane5ti. Este subliniata imensa bogatie de Nate care erau exportate in Po Ionia si Italia Este remarcata existenta a numeroase turme de oi. Interventia lui Gritti in Ungaria i Transilvania fusese conceputa, cel pupn teoretic, pentru a apara interesele otomane, in momentul in care sultanul plecase pe frontul din Iran.

Domnul de Bourquenay mi-a scris sA-1 sustin pe domnitorul Ghica, pentru cd guvernului regal nu-i convenea sA vadi cleschizandu-se la Bucure0i o nouA succesiune a tronului, care ar fi dus la izbucnirea pasiunilor politice deja aprinse intre suzeranitatea turcd 0 protectoratul imparatului Nicolae. Yana in Acesta era retmut impotnva vointel sale in Boemia si Ludovic dorea sa piece in Ungana, unde prezenta sa ar fi fost necesard pentru a pune capat anarhiei din regat si unde lupta pentru putere intre factiumle nobiliare ameninta sa reinceapa.

Stefan Andreescu, Boteru, p Sost atacate stabiimentele particulare: Lumindtorul Armentet e un sfant si al Bisericei grece [ortodoxe], care ii sdrbatoreste hramul in ziva de 30 septembrie Gr.

Călători străini,vol.sup.

Dupd altii, existenta organizatd, munca zilnicd, obiceiurile insu0te de la populatia in mijlocul careia trdiesc, nu cslatori impacd cu natura firii bor. Sau poate domnitorul s-a servit de forta baionetelor pentru aji impune vointa? Ei au dorit sa le vizitez atelierele de munca, care se aflau pe locul exploatarii.

  DER LETZTE WALZER DER TYRANNEN PDF

Este rugaciunea cea mai obipuita. Aceasta situatie arunca o umbra de indoiala asupra informatiilor sau macar a unora dintre ele cuprinse in text.

Odaia intreaga, impreund cu grinda, sunt varuite, in spatele mesei sunt atarnate covoare turcesti i, in rest, de jur incdperea e impodobita cu cositor si oale turcesti.

De trei ori Ca: Chiar in spatele orasului curge Nistrul, pe care 1-am trecut pe gheatd. Cunoscut simpatizant si admirator al romanilor, sustindtor al cauzei lor, Jean Henry Abdolonym Ubicini s-a aflat In stranse legaturi de prietenie cu revolutionarii de laulterior militanti activi pentru unirea principatelor, deveniti cu timpul oameni politici de frunte al Romaniei.

Zilnic vin aici la tfirg o multime de valahi cu nevestele bor. In octombrieGruneweg menponeaza ca aduceau la Liov un cal arab din Turcia, pe care stdpanul sat I-a vandut ulterior cu de guldeni. Turcii nu au in rest nicio masa pentru a manca, in afard de lavita, pe care se suie, isi adund frumos picioarele sub ei, se aseaza, manancd, socotesc sau poartd discutiim.

Histoire generale des voyages, 3 vol. Dimensiunile acestui ornament sunt: Moldo-valahii adord pldcerile, dar adord i sd nu fwd. Aflam reactia locuitonlor de la sate atunci dud aflau valatori apropierea unei caravane: Ia searna, caci acum ti-ai distrus viata! Pentru a ilustra toate acestea am selectat in prezentarea noastrd acei caldtori care se remarcd atat prin personalitatea lor cat si prin informatiile oferite.

Raportul inaintat Serrentssinzet este reprodus integral de Eugenio Alberi, Relaztoni degh ambasciatori veneti al senato, serie III, vol.